Florile de cires – ornamentul principal al gradinii pe timp de primavara

Fara indoiala, ciresii ornamentali, mai precis specia Prunus, sunt alegerea perfecta pentru a decora si a parfuma orice gradina. Acesti copaci sunt recunoscuti pentru coroana deasa de flori albe si roz, insa  ofera culori excelente de frunzis si toamna. 

Exista o gama variata de soiuri potrivite chiar si pentru gradinile mici, putand fi alesi si in functie de forme dorita. Persoanele pasionate de gradinarit trebuie sa stie ca acesti copaci prefera un loc dechis, insorit si prea putin expus la vanturile puternice. Este de preferat ca plantarea acestora sa se realizeze intr-un sol bun, bine drenat, imbogatit cu materie organica si care detine multa umiditate atat primavara, cat si vara. In caz contral, daca solul nu indeplineste aceste conditii, copacii se pot usca sau, in unele cazuri, nu ajung sa se prinda de sol. 

Exista numeroase specii si soiuri, unele fiind destul de mici sau cu crestere foarte lenta, putandu-se pentru toate tipurile de gradina. Culorile florilor variaza de la alb pana la roz intens si pot fi simple sau duble, cu mai multe staturi de petale. Acestea din urma ofera cu siguranta un peisaj spectaculos. Iata o serie cu cele mai apreciate soiuri:

Indiferent de soi, Prunusul iubeste soarele, este rezistent la ger si la seceta si infloreste la sfarsitul lunii aprilie, chiar inceput de mai. Un aspect important este acela ca daca este protejat de ger, inflorirea va fi mai abundenta anul urmator. 

Prunus Accolade este acoperit de flori roz deschis, semi-duble, iar toamna, frunzele devin portocalii sau rosii bogate.

Prunus Amanogawa este ciresul cu steag, avand o forma subtire, verticala si este acoperit cu o multime de flori semi-duble de un roz pal. Toamna, frunzele devin portocalii si rosii. 

Prunus Kiku-shidare-zakura, zis si „copacul plans al lui Cheal, este mic si compact. Florile sunt bogata si capata culoarea roz, iar toamna, frunzele au culoarea bronzului. 

Prunus Kojo-no-mai este unul dintre cele mai mici specii, avand o crestere lenta si o structura compacta. Ramurile sale au un model atragator de tip zig-zag, care arata bine si pe timp de iarna,  fiind acoperit de flori mici rosii si roz. 

Prunus Pink Perfection poarta ciorchini de flori roz dublate, iar toamna, frunzele au o culoare aramie si capata un rosu aprins spre portocaliu. 

Prunus serrula este un copac mic, cu cap rotund si cu scoarta maro-cupru, avand flori albe si frunze galbene de toamna. 

Prunus x Autumnalis produce flori albe semi-duble intermitent din toamna pana primavara, in functie de vreme. Frunzele se ingalbenesc toamna. 

1, 'include' => $prevPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $prevPost = get_posts($args); foreach ($prevPost as $post) { setup_postdata($post); ?>

1, 'include' => $nextPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $nextPost = get_posts($args); foreach ( $nextPost as $post ) { setup_postdata($post); ?>