In teorie, MDF (Medium Density Fiber) este un material format din resturi reciclate de la taierea lemnului, adica un amestec din fibre si rasina amestecate cu ceara. Cu cativa ani in urma, MDF a avut un ciclu de viata mai scazut decat lemnul solid, insa un proces tehnologic de inalta calitate ofera aceeasi durabilitate la fel ca in cazul lemnului natural.
O caracteristica principala a placilor MDF este aceea ca nu pot fi flexate sau fisurate cu usurinta. Desi sunt fabricate din resturi de lemn, structura lor este diferita. Daca incercati sa indoiti o placa MDF, veti observa ca se va rupe, inainte de a se deforma. Acesta este motivul pentru care lemnul prelucrat are avantajul de a fi rezistent la umezeala spre deosebire de adversarul sau.
Dupa cum se stie, MDF este mai accesibil si mai usor de furnizat. In general, placile MDF au un pret mai mic decat lemnul natural, insa exista si cateva exceptii, daca faceti cumparatie intre placile de inalta calitate si tipurile de cherestea mai putin costisitoare. Un alt mare beneficiu al lemnului prelucrat este acela ca poate gasi mult mai usor decat artarul sau stejarul alb, mai ales daca este vorba de o anumita dimensiune.
De asemenea, lemnul prelucrat este mai usor de vopsit si sigilat. Spre deosebire de lemnul solid, acesta este mai usor de slefuit si lipsit de noduri, astfel ca este cel mai bun pentru constructia de dulapuri.
Flexibilitatea productiei le-a oferit designerilor de interior sa aleaga intre modele cu panouri plate, complet suprapuse sau ridicate. Multe tipuri de MDF ofera o rezistenta suplimentara la umiditate, un element crucial pentru mobilierul din baie si bucatarie.