Pe langa lemn, pamantul este cel mai comun material de constructie din lume. Cuvantul cob provine dintr-un englezism vechi si inseamna masa rotunjita. Locuinta tip cob este facuta in principal din bulgari de pamant, printr-o metoda ieftina, usoara si organica, astfel ca sunt racoroase vara si calduroase iarna, iar in sezoanele ploioase este ideala impotriva frigului si a rafalelor puternice de vant.
Cobul a fost folosit de milenii, mai ales in climatele dure din Marea Britanie si Irlanda de coasta, astfel ca, in prezent, aceste locuinte pitoresti au valori de piata extrem de ridicate. Aceasta tehnologie straveche nu contribuie la defrisari, poluare sau exploatare si nici nu foloseste materiale fabricate sau instalatie electrica.
Datorita texturii sale poroase, locuinta rezista perioadelor lungi de ploaie fara a se deteriora, insa la o expunere prea mare, se poate pune in aplicare strategia „cizme si palarie”, adica crearea unui acoperis mai lat pentru a proteja peretii si o fundatie impermeabila. De asemenea, in climatele cu vant puternic, se mai foloseste tencuiala dintr-un amestec de var si nisip pentru a proteja peretii exteriori.
Cob-ul, echivalent cu chirpiciul, este unul dintre cele mai ieftine materiale de constructie imaginabile. Adesea, solul indepartat in timpul lucrarilor pe santier este suficient pentru construirea peretilor. Proprietarul poate furniza forta de munca, invitand prietenii sa se alature entuziasmului sculpturi manuale a unei case. Cu imaginatie si inventivitate, costurile altor componente cum ar fi usile, ferestrele, acoperisul sau podele etc pot fi reduse pe scara larga.