Crinul portocaliu sau hemerocallis fulva este o planta rezistenta si usor de intretinut. Are un frunzis asemanator ierburilor ornamentale, ceea ce-i ofera un aspect plin de viata si atunci cand nu este inflorit. Floarea crinului nu dureaza mai mult de o zi, insa ofera incaperii sau gradinii un aspect spectaculos, datorita diferitelor nuante de portocaliu.
Pentru cele mai bune rezultate, incercati sa plantati crinul portocaliu primavara sau toamna. De asemenea, se recomanda adaugarea de ingrasamant natural, insa aceste flori sunt cunoscute pentru toleranta in diferite conditii ale solului. Sunt cunoscuti si sub numele de crini de sant, deoarece se gasesc adesea in santuri sau pe marginile drumurilor unde solul poate sa nu fie cel mai bun. Desi aceste plante nu sunt pretentioase cand vine vorba de tipul de sol, nu uitati ca iubesc din plin soarele.
Pentru a mentine planta vie si sanatoasa, este posibil sa fie nevoie de cateva impasuri minore. Daca toate florile de pe o tulpina au inflorit, puteti taia planta de jos, pentru a pastra un aspect ordonat. De asemenea, aveti libertatea de a inlatura frunzele inestetice sau pastaile de seminte, iar pe masura ce se apropie iarna, cel mai bine este sa lasati frunzele la locul lor, deoarece acest lucru va ajuta la izolare si va actiona ca un strat protector pe tot parcursul iernii.
Crinul portocaliu nu este prima planta de gradina la care v-ati putea gandi atunci cand vorbiti despre bucatarie, insa aduce o contributie aparte in gastronomia asiatica. Desi poate oferi un spectacol al culorilor atat in gradina, cat si in farfurie, crinul este o planta toxica pentru pisici, in special, si poate fi chiar fatala in anumite cazuri. Simptomele otravirii la pisici includ varsaturi, lipsa poftei de mancare, letargie si insuficienta renala.