Azaleele pot suferi daune cauzate de condițiile de creștere sau de atacul dăunătorilor. Cantitatea și frecvența potrivită de apă, hrănirea adecvată, calitatea solulului și locația potrivită contribuie la o creștere sănătoasă și care face planta mai rezistentă la boli și dăunători.
În funcție de poziționare acestora, azaleele se pot acomoda atât la condiții de umbră, cât și la condiții mai însorite. Cele mai multe soiuri se descurcă bine într-o zonă parțial umbrită, unde sunt adăpostite de soarele după-amiezii, astfel că o zonă în care soarele este filtrat de coroanele copacilor este ideală. Tot ceea ce trebuie să faceți după ce ați găsit locul potrivit este să săpați o groapă suficient de largă și de adâncă, astfel încât partea superioară a rădăcinii să fie cu 2 cm mai mare decât solul din jur.
Pentru cei care nu știu, aceste plante nu sunt tolerante la secetă și au nevoie de apă în mod regulat, astfel că cel mai indicat este să vă asigurați că le udați corespunzător. Monitorizați-le permanent, deoarece dacă prezintă semne de ofilire sau dacă frunzele încep să cadă, asta ar putea însemna că au fost udate necorespunzător.
De asemenea, când mugurii prind o culoare maronie după o iarnă ușoară, cel mai probabil este vorba despre o infestare cu tizanoptere, insecte mici cu aripi care străpung frunzele și se hrănesc în interiorul mugurilor florali. Ceea ce trebuie să faceți este să tăiați creșterea afectată și să o aruncați imediat ce vedeți muguri maroni sau frunze cu pete negre pentru a elimina insectele.