1. Ideal ar fi să plănuiești din timp cum vrei să arate balconul. Gândește-te unde vei amplasa ghivecele și ce tipuri de plante vei alege, iar în funcție de asta îți poți face o idee despre cum vei amenaja balconul sau dacă vei merge o grădină cu flori sau pe una utilă. Nu uitați că balconul poate fi un loc pentru a cultiva roșii și ardei în ghiveci.
2. Încă un lucru important în alegerea plantelor corespunzătoare este acela de a merge pe soiurile de flori care se raportează la cantitatea de lumină primită de balconul tău. Un spațiu cu acces permanent la razele soarelui are nevoie de anumite tipuri de plante față de un balcon umbrit. În plus în cazul în care soarele este foarte puternic, o copertina poate fi suficientă în zilele de caniculă.
3. Trebuie să te gândești la o metodă eficientă de a uda florile și unde se va scurge apa în exces, astfel incat sa nu întâmpini probleme cu eventuale inundații în balcon. În cazul în care alegi și un copăcel pentru mini-grădina ta, acesta îți poate adaugă volum, însă trebuie să aveți grijă să nu încalcă regulile și masuratorile de siguranta ale blocului.
4. Aruncă toate obiectele pe care nu le mai folosești și eliberează balconul de inutilități și praf. Selectează și organizează lucrurile de care ai nevoie și depozitează-le într-un dulăpior, într-o lada.
5. Adaugă plante de suport pentru copăcel sau cumpără plante agățătoare pentru pereții balconului. Profita de căldură și completează-ți gradina cu plante aromatice la ghiveci sau jardiniere. Poți cultiva ierburi, precum rozmarin, salvie, busuioc, cimbru pe care le poți folosi oricând în bucătărie, la prepararea diverselor delicii culinare.