Soare, soare si mai mult soare: conditia perfecta pentru ca plantele sa creasca si sa ofere un decor viu si exotic, insa gradinile noastre arata de obicei diferit: copacii si cladirile arunca umbre in diferite momente ale zilei, uneori mai mult sau mai putin in functie de anotimp, astfel ca lumina directa a soarelui poate fi redusa, cel putin pe balcoanele orientate spre nord.
„Adesea, locurile umbrite sunt asociate cu ideea cum ca acolo nu se poate planta sau cultiva nimic, dar asta nu este adevarat”, spune Thomas Wagner de la Asociatia Federala a Germanilor. Specialistul explica faptul ca pe langa multe alte plante ornamentale, exista o multime de fructe, legume si ierburi care prospera in locuri umbrite.
Daca sunteti in cautarea unei plante mai robuste, doua dintre speciile cele mai potrivite sunt epimedium sau aureola, iar un alt clasic pentru locatiile complet umbrite sunt ferigile. Acestea fac fata umbrei si umiditatii, astfel ca Lugerbauer ne recomanda sa decoram balconul cu diferite specii de feriga: cea cu cinci degete (Adiantum pedatum), feriga regala cu aspect tropical (Osmunda regalis) si feriga de Craciun (Polystichum).
Daca puteti creste sau nu plante comestibile depinde de cat de umbrita este zona. Chiar daca multe soiuri prospera la umbra, in climatele nordice severe din Europa sau iernile mai dure din estul Turciei este de preferat evitarea cresterii anumitor fructe, legume sau ierburi, insa puteti experimenta. Arpagicul, macrisul, patrunjelul, menta si balsamul de lamaie vor prospera, insa sfecla rosie, ridichile, prazul si morcovii au nevoie de cel putin o jumatate insorita.