Ecologia fungică înseamnă un sol sănătos și plante fericite

În orice grădină organică, îngrijirea solului este extrem de importantă, însă puțini grădinari știu că ciupercile joacă un rol esențial în ecosistemul solului. Fără ciuperci, nu putem obține grădina perfectă pe care mulți și-o doresc. Lanțurile neîntrerupte de creștere fungică se răspândesc prin rizosferă, legând solul și transportând apa și substanțele nutritive acolo unde sunt necesare.

Ciupercile de specialitate numite micorize formează relații simbiotice cu plantele, extinzându-se pe suprafața masei radiculare a acestora. Există, de asemenea, o mulțime de alte ciuperci de specialitate care apără plantele de boli și atacuri ale insectelor, însă îndeplinesc și alte funcții benefice. Unul dintre obiectivele grădinarilor este acela de a proteja populațiilor fungice existente și de a înmulți populațiile de micorize. 

Grădinarii care plantează pomi fructiferi sunt deseori sfătuiți să adauge micorize în gaura de plantare, însă trebuie să facă alegerile corecte, deoarece nu toate amestecurile de micorize pot fi bune pentru solul sau pentru plantele din grădină. Există o diversitate de ciuperci care interacționează și formează asociații cu diferite plante. Alegerea celor greșite ar putea face mai mult rău decât bine.

În general, este mai bine să îmbunătățiți condițiile solului, decât să căutați o cea mai rapidă soluție, adăugând ciuperci micorizice. Deși mixurile comerciale pot fi benefice în câteva scenarii foarte specifice, în majoritatea cazurilor există opțiuni mai bune. 

Urmând practicile de grădinărit fără a face săpături, mulcirea, adică adăugarea unor straturi de materie organică cum ar fi paie, frunze, resturi vegetale sau rumeguș, utilizarea plantelor stratificate și protejarea solului printr-o intervenție minimă pot contribui la crearea unui mediu bogat și dinamic în care ciupercile, plantele și alte forme de viață pot prospera în sol. 

Crearea de composturi și mulci fungice, care să conțină material lemnos și biomasă forestieră, ajută la protejarea și îmbunătățirea solului, astfel încât micorizele să poată prospera. Într-un sistem cu buclă închisă, grădinile forestiere generează multe dintre materiale, la fel ca o altă zonă de pădure mai naturală. 

Sursă: treehugger.com

1, 'include' => $prevPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $prevPost = get_posts($args); foreach ($prevPost as $post) { setup_postdata($post); ?>

1, 'include' => $nextPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $nextPost = get_posts($args); foreach ( $nextPost as $post ) { setup_postdata($post); ?>