O echipă de specialiști din Marea Britanie a constatat că protecțiile din plastic folosite la plantarea copacilor contribuie semnificativ la emisiile de carbon. Cercetările au constatat că este de preferat să pierzi un anumit procent de puieți decât să folosești protecții din plastic pentru a le proteja.
Deși acest acest studiu se concentrează în special asupra Regatului Unit, concluziile sunt valabile și pentru alte clime temperate. Există emisii asociate cu producția de materiale plastice. Mai mult, deoarece protecțiile din plastic sunt rareori recuperate și reciclate după utilizare, se descompun în microplastice, poluând mediul natural și provocând daune faunei sălbatice.
Cercetătorii au descoperit că 85% dintre copaci supraviețuiesc dacă au apărătore din plastic, în timp ce doar 50% reușesc să se prindă dacă nu sunt folosite. Echipa de specialiști a concluzionat însă că este mai bine ca mediul să nu fie poluat cu materiale din plastic.
Alternative durabile de protecție a copacilor
Woodland Trust, o organizație caritabilă care intenționează să planteze 10 milioane de copaci în fiecare an până în 2025, a anunțat că va renunța la utilizarea protecțiilor din plastic pentru copaci până la sfârșitul acestui an.
National Trust, unul dintre cei mai mari proprietari de terenuri din Marea Britanie, își propune să planteze 20 de milioane de copaci până în 2030 și, de asemenea, experimentează alternative durabile, cum ar fi utilizarea gardurilor sau a lăzilor construite din copaci bolnavi locali, carton sau tuburi din lână.
Strategii de regenerare a ecosistemului
Intervenția umană în ceea ce privește plantarea directă a copacilor poate să nu fie singura cale de urmat. Strategiile de reedificare pot duce la înmulțirea copacilor, dacă aceștia sunt plantați în locuri adecvate. Deci, alte strategii de intervenție pot fi uneori cea mai bună soluție pentru a realiza o creștere necesară care să combată criza climatică.
Sursă: treehugger.com