Combinarea agriculturii și a panourilor solare poate aduce noi venituri micilor fermieri. Un exemplu bun în sustenabilitatea agriculturii îl putem observa la ferma Jack’s Solar Garden, situată în Colorado, pionieră în agrivoltaică, un sistem care implică cultivarea plantelor sub panouri solare.
În ultimul an, această fermă, care se întinde pe 24 de acri, a produs energie curată prin intermediul a 3.276 de panouri solare, generând suficientă energie electrică pentru a alimenta aproximativ 300 de case, toate cultivând în același timp culturi durabile.
Mai mult decât atât, construcția găzduiește mai multe proiecte de cercetare legate de sinergiile care se stabilesc atunci când energia solară și producția de alimente sunt combinate, făcând-o cea mai mare instalație de cercetare agrivoltaică activă din punct de vedere comercial din Statele Unite.
Pentru a înțelege mai bine aceste sisteme agrivoltaice, trebuie să înțelegeți mecanismul simplu de la bază. Panourile sunt instalate la un nivel superior pentru a permite plantelor să crească dedesubt, iar pământul vegetal rămâne neprelucrat, găzduind o diversitate de plante și culturi. Agrivoltaica nu este potrivită pentru fermele de mari dimensiuni care necesită utilaje grele pentru a-și cultiva pământul, însă pentru fermele de dimensiuni mici, beneficiile sunt la scară largă.
Plantele native atrag polenizatori, cum ar fi albinele, contribuind la îmbunătățirea randamentelor culturilor, în timp ce rădăcinile lor ajută la menținerea solului umed în perioadele de secetă. Mai mult decât atât, acestea previn scurgerea apei cu potențial de inundații care iau naștere în urma schimbărilor climatice.
Terenul poate avea o mulțime de utilizări diferite și, în ciuda faptului că fermierii încearcă să descopere mai multe modalități de a prelucra terenul sub aceste panouri, aceștia au observat că plantele primesc mai multă umbră, ceea ce înseamnă mai puțină evaporare din sol, lucru important pentru culturile dintr-un climat arid sau semi-arid.
Sursă: treehugger.com