5 plante care îți alungă dăunătorii din casă

Cei mai mulți se orientează către substanțe toxice atunci când vor scape de insecte, gândaci și rozătoare, însă puțini știu că există și variante mai puțin dăunătoare pentru vietăți sau pentru casă, dar care pot fi fel de eficiente. Iată 5 plante care te ajută să scapi de musafirii nepoftiți:

1. Iarba de citronella 

Dacă obișnuiești să folosești lumânări parfumate, torțe de grădină, uleiuri aprinse și tămâie pentru a lupta împotriva țânțarilor în sezonul cald, este posibil să nu știi prea multe despre beneficiile ierbii de citronella. Țânțarii evita parfumul acestui soi de iarbă tropicala înaltă. De aceea, plantarea acesteia în jurul curții poate fi o soluție excelentă de a ține dăunătorii la distanță. Atunci când este plantată sub ferestre sau lângă ușă, iarba citronella poate descuraja pătrunderea mai multor insecte zburătoare. 

2. Lemongrass 

Această verdeață decorativă are efecte similare, însă nu trebuie confundată cu iarba citronella. Lemongrass prosperă în căldură și poate crește până la 120 de centimetri înălțime într-un singur sezon. Poate fi folosită și în bucătărie, adăugând o aromă plină de gust multor feluri de mâncare. 

3. Gălbenele 

Florile de gălbenele au un miros puternic pe care țânțarii, păduchii plantelor, afidele și iepurii îl vor evita. De fapt, acestea au fost folosite de mult timp de fermierii de fructe și legume pentru a împiedica în mod natural dăunătorii. Gălbenelele sunt plante anuale consistente, ușor de crescut într-un pat de flori sau într-o jardinier. Au nevoie de o cantitate bună de soare și pot prospera alături de multe alte soiuri de flori. 

4. Crizanteme 

Aceste plante obișnuite de grădină vă pot ajuta să țineți gândacii, furnicile, căpușele, păduchii, puricii și acarienii departe de casă. Extractele din crizanteme și alte flori din familia Pyrethrum pot ucide multe dintre aceste insecte. Mai mult decât atât, este un ingredient comun în multe insecticide rezidențiale. 

5. Petunii 

Pe lângă frumusețea lor aparte, petuniile sunt crescute și plasate strategic pentru apărarea  grădinii de legume împotriva dăunătorilor. Petuniile resping afidele, viermii de roșii, diferite tipuri de gândacii, în special cei de dovleac. Plantele degajă un miros ușor de lemn dulce pe care insecte îl detestă, însă poate atrage omizi și limacși. 

Sursă: langslawncare.com

1, 'include' => $prevPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $prevPost = get_posts($args); foreach ($prevPost as $post) { setup_postdata($post); ?>

1, 'include' => $nextPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $nextPost = get_posts($args); foreach ( $nextPost as $post ) { setup_postdata($post); ?>