Aproximativ jumătate din produsele alimentare care apar pe rafturile magazinelor ajung să fie aruncate mai devreme sau mai târziu. Pentru a reduce această risipă de bani și de resurse, ar trebui să încercăm să abordăm un stil de viață econom și sănătos. Deși o parte dintre sfaturile enumerate mai jos vă pot fi familiare, este util să vă amintiți cât de eficiente pot fi aceste strategii.
Urmărește ofertele – cumpărați ceea ce este la reducere și prepară-ți mesele în funcție de produsele cumpărate. Răsfoiește revistele înainte dacă nu dispui de mult timp alocat cumpărăturilor, astfel încât să poți crea un plan de masă, în funcție de ceea găsești.
Cumpără produse la vrac – aproape totul poate fi preparat în așa fel încât să poată fi păstrat pentru utilizare ulterioară, inclusiv produse proaspete, așa că nu ezitați să cumpărați în cantități mai mari.
Cumpără produse din secțiune „stoc rămas” – cele mai multe magazine alimentare, inclusiv cele din proximitate, au un loc special amenajat pentru articole rămase pe stoc. Inspectați zona și cumpărați produsele reduse pe care considerați că le puteți folosi pentru o masă gustoasă. Această tehnică este utilă mai ales când vine vorba de produsele de cămară conservate sau uscate.
Ignoră termenele de valabilitate – cumpără produsul și pune-l la congelator. Nu îți face griji dacă alimentele se apropie de data de expirare.
Cumpără legume „rezistente” – acestea durează mai mult în cămară sau frigider și costă mai puțin pe kilogram. Dacă aveți nevoie de spanac, fructele de pădure sau mazăre, cel mai bine mergeți pe culoarul cu produse congelate. Acestea au o durabilitate mai mare.
Cumpără produse de sezon – dacă locuiți într-o regiune mai rece, produsele sezoniere vor fi probabil mai durabile decât alimentele importate dintr-un climat cald sau dintr-o seră îndepărtată.
Evită alimentele prefabricate/ambalate – dulciurile de casă, în special, precum brioșele, fursecurile, batoanele, nuci condimentate și multe alte produse de patiserie sunt semnificativ mai ieftine atunci când le faci de la zero. Nu uita că pot fi congelate pentru un consum viitor.