Potrivit unui nou studiu intitulat Sisteme de pereți vii pentru performanța termică îmbunătățită a clădirilor existente, realizat de o echipă de cercetătorii de la Universitatea din Plymouth, adăugarea unui perete vegetativ clădirilor existente poate reduce semnificativ pierderile de căldură cu 31,4%1.
Autorii studiului au luat o clădire veche din anii ’70, construită cu pereți neizolați, aceeași tehnică de construcție folosită în majoritatea locuințelor din Marea Britanie, și au instalat un perete viu pe o parte a acesteia. Efectele de răcire ale pereților vii sunt bine cunoscute și ușor de înțeles: frunzele umbrează peretele și umiditatea se evaporă, răcind aerul din jurul lor. De cealaltă parte, menținerea căldurii în clădire este un proces mai complicat.
Există studii care au analizat valoarea izolatoare a covorașelor vegetative și au ajuns la concluzia că acestea pot fi reține cantități de apă, transformându-le într-un bun conductor. Alte studii au descoperit că frunzișul a creat buzunare de aer și a redus răcirea convectivă condusă de vânt. Scopul acestui studiu a fost acela de a afla efectul pe care îl au verdeața de pe ziduri asupra clădirilor din Marea Britanie.
„În timp ce strategiile tradiționale de îmbunătățire a rezistenței termice se bazează pe izolația clădirii în sine, specialiștii în sustenabilitate sugerează că acest sistem vegetativ cunoscut sub denumirea de Living Wall Systems ar putea fi o soluție alternativă, oferind în același timp alte beneficii unice, cum ar fi biodiversitatea, îmbunătățirea esteticii și a calității aerului.
O reducere de 31% a pierderilor de căldură obținută prin această metodă nu poate fi trecută cu vederea, astfel că pentru a crește cifra, specialiștii încurajează proprietarii de case și clădiri să suplimenteze cu materiale pentru izolație. Pentru a-l parafraza pe arhitectul Frank Lloyd Wright: „Un medic își poate îngropa greșelile, dar un arhitect nu poate decât să-și sfătuiască clientul să planteze pereți vii”.
Sursă: treehugger.com