Odată cu interesul din ce în ce mai crescut pentru casele ecologice şi pentru grija faţă de mediul înconjurător, s-a constatat o preocupare deosebită şi cu privire la materialele ecologice folosite pentru construcţia acestora. În acest sens, în ultimii ani betonul din cânepă a devenit unul dintre cele mai populare materiale 100% naturale, sustenabile şi biodegradabile, ideale pentru realizarea unei locuinţe eco-friendly.
Ce este cânepa
Cânepa creşte pe numeroase tipuri de sol, este foarte rezistentă prin natura ei la majoritatea dăunătorilor şi reprezintă una dintre plantele cu ritmul de creştere cel mai rapid din lume, în fiecare an obţinându-se astfel aproximativ 20 de tone de produs uscat/hectar. Această plantă este compusă din patru părţi, şi anume: seminţe, frunze, fibre şi partea lemnoasă a tulpinii. Aşadar, pentru construirea unei case ecologice, se foloseşte doar partea lemnoasă a tulpinii de cânepă, care este supusă unui proces de mărunţire din care rezultă ceea ce se numeşte puzderie, şi care va contribui ulterior la compoziţia betonului din cânepă.
Case ecologice din beton din cânepă (Hempcrete)
Betonul din cânepă reprezintă la momentul actual un material de construcţie renumit datorită proprietăţilor sale ecologice dovedite, care este obţinut prin amestecarea puzderiei de cânepă (naturală şi regenerabilă) cu un liant pe bază de var şi apă, amestec ce rezultă sub forma unui material maleabil, numit şi Hempcrete. Acest material poate fi folosit în proiectul de construcţie al unei case atât pentru pereţi, cât şi pentru acoperişuri sau pardoseli.
Avantajele utilizării betonului din cânepă
Bun termoizolator. Acest material are capacitatea de a menţine o temperatură interioară corespunzătoare, ceea ce înseamnă că iarna păstrează căldura la interior şi vara răcoarea, asigurând în acest fel costuri reduse la factura de energie.
Reglează umiditatea aerului interior. Betonul din cânepă are capacitatea de a absorbi şi de a degaja vaporii de apă din şi în atmsoferă, datorită proprietăţilor higroscopice pe care le deţine.
Elimină riscul apariţiei mucegaiului. Acest material din cânepă permite foarte bine pereţilor să respire, astfel încât mucegaiul nu are un teren fertil pe care să îşi facă apariţia.
Purifică aerul şi este carbon-pozitiv. Concret, betonul din cânepă are capacitatea de a absorbi mai mult dioxid de carbon decât emite.
De asemenea, beneficii precum rezistenţă ridicată la foc clasa B1, protecţie împotriva insectelor, rozătoarelor şi a altor tipuri de dăunători şi performanţă acustică bună atât din punct de vedere al transmiterii zgomotului, cât şi din punct de vedere al reverberaţiilor, sunt încă câteva aspecte care contribuie la crearea unui mediu cât mai sigur şi confortabil, pentru case cu adevărat responsabile.
Dacă eşti interesat să investeşti într-o casă ecologică realizată din materiale 100% naturale, aşa cum este betonul din cânepă despre care am discutat anterior, nu ezita să soliciţi ofertele disponibile în portofoliul Dumbrava 47!