Înțelegerea rădăcinilor dintr-o grădină 

În grădinărit, precum și în viața sustenabilă, este important să privim dedesubt și dincolo de ceea ce este evident, să aprofundăm pentru a ne cunoaște rădăcinile într-un mod metaforic. Indiferent unde și cum creștem, trebuie să ne amintim că multe dintre cele mai importante procese și evenimente au loc sub suprafața solului. 

Ori de câte ori alegem plante pentru grădinile noastre, plasându-le în locuri specifice și combinându-le în moduri cât mai personalizate, ne bazăm pe acele procesele complexe care au loc sub pământ. Rădăcinile sunt conductele prin care plantele preiau apă și nutrienți, reprezentând modul în care interacționează cu rețeaua complexă a solului.

Prin urmare, forma, creșterea și dimensiunea sistemului radicular al unei plante este un lucru important de luat în considerare. Și totuși, atunci când alegeți și combinați plantele, lumea ascunsă de sub sol este prea des trecută cu vederea. Rădăcinile unei plante sunt la fel de distinctive și caracterizează planta la fel de mult ca ceea ce vedem deasupra solului.

Deci, înțelegerea rădăcinilor plantelor ne poate ajuta să descifrăm nevoile lor, cum ar fi unde să le plasăm. Rădăcinile dezvăluie care plante vor fi prea competitive între ele și care ar putea fi însoțitori buni. De exemplu, putem planta specii cu rădăcini mai adânci în jurul unui pom fructifer, ca parte a breslei sale. O plantă cu rădăcini mai adânci poate să nu concureze la fel de mult cu o specie cu rădăcini mai puțin adânci și poate fi folosită pentru a extrage nutrienți de mai jos în sol. 

Rădăcinile plantelor nu numai că ne ajută să înțelegem cum să le combinăm, ci ne arată și modul în care le putem utiliza pentru a obține numeroase beneficii. Rădăcinile pot fi comestibile sau medicinale, având o istorie lungă în industria coloranților. Dar dincolo de asta, o analiză mai aprofundată a rădăcinilor ne poate ajuta să înțelegem cum putem capta mai mult carbon, cum putem preveni eroziunea și scurgerea solului sau cum să creștem fertilitatea și sănătatea solului. 

Tiparele sistemelor de rădăcină din natură ne inspiră și ne învață pe măsură ce ne creăm și ne menținem grădinile. Aruncând o privire sub mai adânc, obținem o perspectivă asupra unei lumi ascunse și construim ecosisteme de grădină care într-adevăr pot funcționa armonios și pot rezista testului timpului. 

În multe feluri, grădinile noastre și natura, în general, ne oferă o mai bună înțelegere și lecții despre cum să trăim mai sustenabil. La fel ca plantele, sistemele societale din jurul nostru, adică tot ceea ce cumpărăm și toate serviciile la care ne abonăm au rădăcini care se întind în timp pe tot globul.

Fie că ne uităm la nedreptățile istorice care modelează lumea noastră de astăzi, sau la practicile nedurabile și lipsite de etică din lumea noastră modernă, învățăm multe acordând o mai mare atenție modelelor societale și urmărind lucrurile de la rădăcină. Căutând propriile noastre rădăcini într-o călătorie de descoperire, ne poate ajuta să învățăm atât lecții pozitive, cât și negative din trecut. Și asta ne va ajuta să găsim o bază fermă, o fundație sau un sistem de rădăcină al nostru, pentru lumea pe care o dorim pentru mâine. 

Sursă: treehugger.com

1, 'include' => $prevPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $prevPost = get_posts($args); foreach ($prevPost as $post) { setup_postdata($post); ?>

1, 'include' => $nextPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $nextPost = get_posts($args); foreach ( $nextPost as $post ) { setup_postdata($post); ?>