5 exemple de tehnologie verde care fac diferența

Multe companii își dau seama că această schimbarea trebuie să aibă loc cât de curând. Lucrăm pentru a găsi exemple de tehnologie ecologică care să aibă un impact. Progresele menționate mai jos sunt doar vârful aisbergului tehnologic. 

Tehnologia verde, cunoscută și ca tehnologie durabilă, ia în considerare impactul pe termen lung și scurt pe care îl are o industrie, afacere sau orice alt timp de acțiune asupra mediului. Există numeroase exemple de tehnologie ecologică, alături de tot ceea ce implică procesul de realizare a unui produs sau tehnologie, cum ar fi eficiența energetică, reciclarea, problemele de sănătate și siguranță, resursele regenerabile și multe altele. 

Tehnologia verde ne oferă cea mai bună speranță de a inversa efectele schimbărilor climatice și ale poluării. În acest articol vom introduce câteva noi inovații tehnologice care transformă sectorul energetic. Aceste tehnologii permit captivarea energiei curate din resurse naturale, cum ar fi apa și soarele, și au un mare potențial de a revoluționa piața energiei către durabilitate. 

1. Purificarea apei 

Există o utilizare excesivă și risipitoare a apei curate. Pământul își reciclează în mod natural apa, dar noile tehnologii ajută la accelerarea procesului. Potrivit Departamentului de Sănătate de Stat din Washington, rezervele de apă subterană și de suprafață sunt expuse riscului de utilizare excesivă în multe zone. Cererea poate fi mai mare decât cantitatea furnizată de ploaie și topirea zăpezii. 

Agenția Națiunilor Unite pentru apă (UN Water) estimează că peste 80% din apele uzate generate de societate revin în ecosistem fără a fi tratate sau reutilizate. În acest domeniu, există încă doar câteva dezvoltări tehnologice, dar cele existente sunt importante. Evoluțiile cheie includ filtrarea cu membrană, celulele de combustibil microbiene, nanotehnologia, dezvoltarea de tratamente biologice și sisteme de tratare naturală, cum ar fi zonele umede. Toate procesele denumite sunt folosite pentru a face apa mai potabilă sau pentru a reduce semnificativ prezența poluanților din ceea ce este deversat în mare și râuri. 

2. Reciclarea și managementul deșeurilor 

Noile progrese în tehnologia ecologică sunt concepute pentru a ajuta la gestionarea și reciclarea deșeurilor. O nouă tehnologie folosită de compania daneză Ørsted permite ca deșeurile menajere nesortate să fie împărțite în fracțiuni de plastic care pot fi ulterior utilizate în combustibil. Produsul principal, însă, este un lichid în care s-au dizolvat toți nutrienții din deșeuri – transformat într-o formă de lichid care poate fi folosit pentru a produce biogaz. 

Alte tehnologii noi de reciclare urmăresc să ajute la rezolvarea problemei deșeurilor de plastic. Reciclarea chimică, de exemplu, este un proces inovator care utilizează substanțe chimice pentru a descompune deșeurile de plastic post-consum. Aceste componente pot fi apoi folosite drept combustibil sau transformate din nou în produse din plastic. 

3. Clădiri autosuficiente 

Clădirile autosuficiente sunt clădiri concepute pentru a fi operate independent de serviciile de suport infrastructural, cum ar fi rețeaua de energie electrică, rețeaua de gaz și sistemele municipale de apă. Panourile solare, de exemplu, sunt concepute pentru a capta energia de la soare, dar cea mai mare parte a energiei solare se pierde sub formă de căldură. Noile invenții în proiectarea panourilor solare permit producerea atât de electricitate, cât și de căldură. 

Aceste panouri ajută clădirile să-și producă propria căldură și electricitate prin energia solară. Partea frontală este proiectată pentru a genera energie fotovoltaică, în timp ce partea din spate produce apă caldă prin intermediul unui schimbător de căldură, lucru ce oferă gospodăriilor apă caldă gratuită care a fost obținută într-un mod ecologic.

4. Generarea de energie din valuri 

Energia din valuri, maree și curenți, cunoscută în mod colectiv sub numele de energie oceanică, este o resursă masivă. O companie australiană a lucrat la un sistem care utilizează geamanduri subacvatice pentru a transforma valurile mării în energie cu emisii zero și apă desalinizată. Acestea sunt fabricate din oțel și pot genera 240 de kilowați, reprezentând  partea principală a sistemului. 

Geamandurile sunt mai puțin susceptibile la daune meteorologice extreme, în timp ce valurile subacvatice sunt suficiente pentru a genera energie. Pompele acestor structuri conduc apa de înaltă presiune către o centrală electrică de pe uscat. Apa de înaltă presiune învârte turbinele și generează electricitate cu zero carbon. Sistemul poate fi folosit și pentru alimentarea unei instalații de desalinizare. 

Compania consideră că prețul pentru energia electrică din apă va fi competitiv cu motorina dacă aceasta va fi implementată la scară largă. O altă tehnologie promițătoare în acest sector este energia mareelor, având un potențial uriaș pe piața energiei regenerabile datorită disponibilității sale previzibile și consecvente.

6. Valorificarea energiei solare 

Energia solară este cea mai abundentă resursă de pe Pământ. Oamenii de știință au reușit să depășească un defect de design al panourilor solare, permițându-le să colecteze energie chiar și pe vreme ploioasă. Aceste așa-numite panouri solare pentru orice tip de vreme permit oricărei case, indiferent de locația geografică, să producă energie electrică pentru locuința lor. În timpul ploii, panoul solar generează energie electrică din forța picăturilor de apă care cad pe suprafața lor. 

Sursă: walterschindler.com

1, 'include' => $prevPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $prevPost = get_posts($args); foreach ($prevPost as $post) { setup_postdata($post); ?>

1, 'include' => $nextPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $nextPost = get_posts($args); foreach ( $nextPost as $post ) { setup_postdata($post); ?>