Ideea de sustenabilitate se referă în general la îndeplinirea nevoilor de astăzi fără a face compromisuri pe ziua de mâine. Pentru a înțelege pe deplin conceptul de agricultura durabilă, trebuie să găsești răspunsuri la următoarele întrebări: Cum gestionăm culturile astfel încât lumea să aibă suficientă hrană și textile fără a distruge resursele pe care le avem? Cum putem trata corect fermele și zonele de producție? Cum creăm o relație reciproc avantajoasă cu comunitatea din jur?
Exemple de agricultură durabilă
Există numeroase exemple de agricultură durabilă, variind de la mici schimbări până la revizuiri majore de producție și proces. Oricum, indiferent de exemplu, este important să ne amintim că orice practică durabilă necesită gândire anticipată pentru a reuși. Decizia cu privire la ce culturi să plantezi, trecerea la acvaponie sau hidroponie, alegerea modului de hrănire și udare, toate acestea necesită înțelegere, gândire și planificare. Câteva exemple de agricultură durabilă includ:
Rotația culturilor
Rotația culturilor este o tehnică importantă pentru a menține solul sănătos și pentru a evita epuizarea completă de nutrienți. Presupune cultivarea de plante în diferite locații de-a lungul mai multor ani, astfel încât recoltele viitoare să ajute la refacerea substanțelor hrănitoare.
Plantarea culturilor de acoperire
Practica culturilor acoperite are loc în afara sezonului, când solul ar putea fi lăsat gol. În acest fel, agricultorii protejează și construiesc sănătatea pământului prin prevenirea eroziunii, refacerea nutrienților și eliminarea buruienilor.
Biodiversitatea pe terenurile agricole
Agricultura industrială menține în mare parte plantele și producția animală separate una de cealaltă. Cercetările arată că o integrare a culturilor și a producției animală poate fi de fapt o soluție mai eficientă și mai profitabilă. Acești doi termeni, „organic” și „sustenabil” nu pot fi folosiți ca sinonime, deoarece există încă unele standarde în agricultura ecologică care nu sunt durabile.
Agricultura regenerativă duce sustenabilitatea la următorul nivel, nu numai prin păstrarea terenului în care sunt cultivate culturi alimentare, ci și prin utilizarea practicilor agricole care reconstruiesc calitatea solului și refac biodiversitatea în fermă.
Ferme corporative vs. Ferme de familie
Giganții alimentari internaționali domină practic fiecare pas din ciclul industriei alimentare globale și încearcă să maximizeze profiturile. Fermele mari cultivă aceleași culturi an de an, folosind cantități enorme de pesticide și îngrășăminte care dăunează solurilor, apei, aerului și climei.
Este timpul să găsim o modalitate de a ne reconecta și de a crește gradul de conștientizare pentru sistemul nostru alimentar și de a sprijini practicile agricole durabile care sunt suficient de suficiente pentru a satisface cererea populației noastre în creștere.
Sursă: walterschindler.com