Cum puteți identifica și controla unii dintre cei mai comuni dăunători de grădină 

Grădina găzduiește tot felul de insecte și târâtoare, însă nu toate sunt considerate inamici ai plantelor. La fel ca orice alt mediu din natură, există mai multe tipuri de dăunători, astfel că înainte să împrăștiați soluții pentru a-i înlătura, faceți o triere asupra acestora. De cele mai multe ori, polenizatorii și insectele prădătoare țin în frâu dăunătorii distructivi, însă dacă echilibrul este perturbat, plantele pot suferi destule daune încât veți dori să luați măsuri. 

Din fericire, majoritatea dăunătorilor de grădină pot fi tratați folosind metode non-toxice, cum ar fi culesul manual de insecte mai mari sau eliminarea lor cu un jet puternic de apă. Modul în care tratați problema depinde de ce insectă provoacă daune. Iată cum puteți identifica și controla unii dintre cei mai comuni dăunători de grădină. 

1. Afidele 

Cum arată: Mici, în formă de pară și cu corp moale, afidele pot fi galbene, albe, roșii sau negre, fie înaripate, fie fără aripi. Anumite specii de afide preferă pomii fructiferi. 

Deteriorări ale plantelor: Afidele se găsesc în mod obișnuit grupându-se pe creșterea fragedă a plantelor, unde sug seva, provocând distorsionări la nivelul frunzelor și tulpinilor. Deși poate fi surprinzător să găsești sute de afide grupate pe tulpina unei plante, rareori fac destule daune pentru a ucide o plantă. Cu excepția cazului în care afectează o cultură agricolă mare, aceste insecte nu sunt de obicei un motiv de mare îngrijorare. 

Metoda de combatere a dăunătorilor: O pulverizare puternică de apă dintr-un furtun le doboară la sol. Un spray de săpun insecticid funcționează, de asemenea, dar zona plantei în care s-au hrănit va prezenta în continuare o oarecare distorsiune pe măsură ce crește. Larvele de buburuză au, de asemenea, un rol esențial în ținerea sub control a afidelor. Rețineți că orice metodă folosită pentru controlul sau distrugerea afidelor va afecta și insectele benefice care se hrănesc cu acestea. 

2. Omizi și viermi 

Cum arată: Omizile sunt de fapt larve care urmează să se transforme în molii sau fluturi, ceea ce le face mai dificil de tratat, deoarece mulți se vor transforma în polenizatorii de care grădina și peisajul au nevoie. 

Daune plantelor: Omizile și viermii se hrănesc cu plante, consumând frunze și tulpini.

Metoda de combatere a dăunătorilor: Cu excepția cazului în care devastează plantele cu totul plantele, pot fi lăsate în pace; îndepărtați-le manual dacă este necesar. Prădătorii naturali, cum ar fi păsările, pot ajuta. Paraziții care apar în mod natural, cum ar fi unele viespi minuscule, atacă omizile; căutați ouă mici albe pe spatele omizilor ca dovadă că sunt prezente. 

Descurajați moliile de la depunerea ouălor folosind capace sau jumătăți de sticlă peste plantele tinere, dar asigurați-vă că le îndepărtați atunci când încep să înflorească, astfel încât să poată fi polenizate. Udarea cu un insecticid biologic este inofensivă pentru oameni, animale și insecte adulte, dar foarte reușită pentru protejarea culturilor de broccoli și varza împotriva omizilor. 

3. Gândacul de purici 

Cum arată: Gândacii mici, negri sau gri, care au mai puțin de 1/8 inci lungime vor sări departe ca un purice sau un greier atunci când sunt deranjați. 

Daune plantelor: Veți observa multe gropi împrăștiate sau găuri mici, zdrențuite în frunze, care apar de obicei primăvara și începutul verii. 

Metoda de combatere a dăunătorilor: Protejați puieții tineri cu un strat plutitor până când aceștia încep să înflorească. Plantele mai mari care cresc rapid pe vreme caldă sunt mai puțin afectate de acest soi de insecte. Cu excepția cazului în care infestarea este severă, plantele sănătoase pot supraviețui unor daune minore. 

Prădătorii lor naturali, în special viespile parazite, țin adesea populația sub control. Pentru a le atrage, fără să fiți înțepați, cultivați, printre altele, plantele lor preferate, cum ar fi alyssum dulce, mărar, fenicul și catnip. 

O altă metodă pe care o puteți folosi este pulverizarea cu ulei de neem, renumit pentru proprietățile sale puternic antiparazitare, antibacteriene si insectifuge, sau un spray care conține spinosad, un insecticid bazat pe compuși chimici găsiți în specia bacteriană Saccharopolyspora spinosa. Există și alte pesticide chimice etichetate pentru combaterea gândacului de purici, dar citiți cu atenție informațiile de pe ambalaj pentru a determina pe ce plante sau culturi de legume pot fi utilizate în siguranță. 

4. Gândacii japonezi 

Cum arată: Gândacii japonezi au o lungime de 1/2 inc și aripi de culoarea cuprului. Adesea sunt recunoscuți după culoarea lor de albastru metalic sau verde. 

Daune plantelor: Gândacii adulți consumă frunze și flori, lăsând în urmă doar nervurile plantelor. Țintele comune includ trandafiri și hibiscus, însă acestea sunt doar două dintre numeroasele soiuri atacate de specie. Larvele gândacilor japonezi pot fi, de asemenea, o problemă la nivelul peluzelor. Înainte de a deveni adulți, iernează în sol și mănâncă rădăcini de iarbă primăvara. Infestările abundente ale ierburilor de gazon permit buruienilor să preia controlul. 

Metoda de combatere a dăunătorilor: Culegeți zilnic gândacii japonezi de îndată ce apar și aruncați-i într-un recipient cu apă și săpun. Spray-urile cu pesticide pot ucide gândacii adulți, dar nu oferă protecție continuă împotriva infestărilor ulterioare; gândacii pot zbura de la distanțe considerabile pentru a găsi hrană. 

Tratamentele botanice și chimice împotriva larvelor de gazon trebuie programate cu atenție și, deși pot fi eficiente, controlul acestora nu va împiedica gândacii adulți să se hrănească cu plantele de peisaj. Capcanele pentru gândaci sunt ineficiente, deoarece tind să atragă și mai mulți gândaci în zonă. Cea mai bună apărare împotriva acestor dăunători este alegerea plantelor pe care le consideră mai puțin dorite.

5. Coșnițe (vierme alb)

Cum arată: Coșnițele sunt insecte mici care sug seva plantelor. 

Daune plantelor: Coșnițele provoacă o creștere distorsionată și limitată a frunzelor plantelor. Acestea secretă miere în timp ce mănâncă, ceea ce poate atrage furnicile și duce la creșterea mucegaiului cu funingine. 

Metoda de combatere a dăunătorilor: Dacă aveți în grădină plante de nectar cu flori mici, cum ar fi alyssum dulce și șarvelă, acest lucru va atrage prădători naturali, inclusiv gărgărițe, distrugători de gărgărițe și larve verzi. Îndepărtați coșnițele de pe plante cu pulverizări puternice de apă sau tamponând cu dischete de bumbac înmuiate în alcool. Dacă infestarea este puternică, pulverizarea cu săpun, neem sau un insecticid cu piretrine, poate ajuta la ținerea acestora sub control, însă urmați cu atenție instrucțiunile de pe etichetă pentru a evita deteriorarea plantelor și a insectelor benefice.  

Sursă: bhg.com

1, 'include' => $prevPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $prevPost = get_posts($args); foreach ($prevPost as $post) { setup_postdata($post); ?>

1, 'include' => $nextPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $nextPost = get_posts($args); foreach ( $nextPost as $post ) { setup_postdata($post); ?>