Tot ce trebuie să știi despre energia solară și multe altele

Energia solară a crescut exponențial în ultimele decenii. Mișcările orientate către durabilitatea mediului au dus la popularitatea tot mai mare a surselor de energie regenerabilă. O tehnologie mai bună va crește fezabilitatea implementării solare la scară largă și va rezolva una dintre cele mai presante probleme ale energiei solare. 

Una dintre cele mai mari probleme ale lumii nu este doar furnizarea de energie pentru o populație globală în creștere exponențială, ci și realizarea acestui lucru într-un mod care să nu dăuneze mediului. Drept urmare, multe orașe, state și țări caută o modalitate de a rezolva această problemă. În acest articol, sunt evidențiate starea curentă, potențialul, problemele și catalizatorii solari. 

Utilizarea energiei solare a crescut în întreaga lume datorită unei tehnologii mai bune și mai eficiente, precum și a impulsului către o lume conștientă de problemele legate de mediul înconjurător. Un aspect al energiei solare de care mulți oameni nu sunt conștienți este acela că panourile nu sunt complet eficiente – mai puțin de 50% din energia solară primită este transformată în energie utilizabilă. 

Deși 45% reprezintă mai puțin de jumătate, acest procent este cu mult mai mare decât ceea ce ofereau tehnologiile folosite în 2015, când cea mai mare eficiență obținută indica un procent 22%, respectiv 29% un an mai târziu. Cu toate acestea, eficiența panourilor solare a crescut semnificativ. Pe măsură ce responsabilitatea socială devine o temă mai pertinentă în întreaga lume, multe guverne au investit milioane de dolari în construirea infrastructurii de energie solară. 

De exemplu, în Statele Unite, a existat un impuls recent (dar fără succes) pentru o revoluție a energiei regenerabile. Deși acest proiect de lege nu a fost adoptat, guvernele și-au creat deja propriile mandate pentru energia regenerabilă. În plus, multe alte țări, cum ar fi China, Israel și Emiratele Arabe, au implementat generarea de energie solară. În deșertul Dubai, se construiește în prezent un parc solar de 13,6 miliarde de dolari, care se așteaptă să fie finalizat în 2030.

Aceste tendințe sunt destul de importante, deoarece creșterea dimensiunii energiei solare poate reduce considerabil costurile. Potrivit Bloomberg, de fiecare dată când utilizarea energiei solare se dublează, costul este redus cu 24%. Acest lucru creează ceea ce este cunoscut sub numele de buclă de feedback pozitiv. Mai multă scalare a energiei solare are ca rezultat un cost mai mic. 

Cu toate aceste beneficii, uni s-ar putea întreba de ce nu am adoptat mai devreme această tehnologie. În ciuda a ceea ce vedem și auzim, energia solară vine cu unele probleme care o împiedică să se extindă într-un ritm mai rapid. În primul rând, producția de energie solară de pe parcursul zilei nu se aliniază foarte bine la cerere, cunoscută sub numele de curba raței. În cei mai simpli termeni, este un grafic al producției de energie de-a lungul unei zile, care arată dezechilibrul de timp dintre cererea de vârf și producția de energie regenerabilă. 

Ca urmare a acestei probleme, tehnologiile solare nu sunt utilizabile la o scară atât de mare. Există două soluții care ar putea ajuta la rezolvarae acestui incovenient: stocare sau utilizare imediată. Prima dintre aceste două soluții este găsirea unei modalități de a stoca energia, astfel încât să poată fi folosită ori de câte ori este nevoie. 

Răspunsul evident ar fi un fel de baterie; cu toate acestea, utilizarea bateriilor la scară largă nu este în prezent fezabilă din cauza prețului și a duratei de viață limitate a bateriei. Multe companii, inclusiv Tesla (TSLA), SunPower (SPWR) și Sunrun (RUN), lucrează la sisteme de stocare mai bune care vor fi fezabile într-o zi să furnizeze stocare solară la scară macro. 

O a doua soluție este crearea unui mod în care energia generată să poată fi utilizată imediat, fără a fi stocată, însă acest lucru este dificil, deoarece energia solară nu este întotdeauna disponibilă pentru a satisface cererea. Cu toate acestea, există o soluție cunoscută sub numele de super grid – adică o super rețea de transport pe o suprafață largă care face posibilă comercializarea unor volume mari de energie electrică pe distanțe mari.

În prezent, există discuții oficiale despre crearea unei Super Grid în Asia, în timp ce ideea de a pune bazele uneia în Europa câștigă amploare. Deși ar putea părea destul de complicat, o super rețea sau o colecție de super rețele ar putea fi cea mai bună soluție pe termen lung pentru integrarea energiei regenerabile în rețeaua electrică. 

Într-o lume în care viitorul planetei este în pericol, oamenii caută alternative pentru a proteja și a conserva frumusețile naturii. Utilizarea energiei solare se află într-o continuă creștere și va continua să se extindă pe măsură ce guvernele și cetățenii integrează sursa de energie curată în consumul lor zilnic de energie.

Sursă: seekingalpha.com

1, 'include' => $prevPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $prevPost = get_posts($args); foreach ($prevPost as $post) { setup_postdata($post); ?>

1, 'include' => $nextPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $nextPost = get_posts($args); foreach ( $nextPost as $post ) { setup_postdata($post); ?>