Interiorul locuitei tale este un spatiu important atat pentru tine cat si pentru familia ta, astfel, piesele componente care alcatuiesc intregul aspect trebuie sa se ridice la cel mai inalt nivel si de asemenea, sa includa si sa performeze conform propiilor dorinte si asteptari. Atat gresia cat si faianta reprezinta o componenta importanta fiecarei locuinte in parte. Nu sunt achizitii constisitoare, insa necesita o multitudine de informatii care privesc: amplasarea, tehnica si modelul ales.
Diferenta dintre gresie si faianta
Faianta se foloseste si este aplicata doar in interior, pe pereti, si nu poate fi ”montata” pe acestia deorece nu este ”construita” si nu detine proprietatile necesare pentru a fi rezistenta unor posibile greutati suplimentare. Gresia in schimb, poate fi aplicata atat pe pardoseala cat si deasupra peretilor, avand in vedere varietatea tipurilor si formelor de gresie care sunt pe piata.
Iar inca o mica diferenta este data de modul in care se aplica acestea pe suprafete: gresia detinand proprietati si catilitati necesare pentru a fi aplicata atat pe pereti cat si pe pardoseala poate fi aplicata in maniera proprie a fiecui meserias dar faianta in schimb poate fi aplicata decat in plan vertical.
Gresie si faianta rectificata
Ce presupune rectificarea?
Rectificarea reprezinta prelucrarea placilor de gresie si de faianta, in asa fel incat acestea sa fie precum modelul standard. Placile sunt fabricare intr-o dimensiune mare ca mai apoi sa fie rectificate, adica modelate, micsorate conform marimilor necesare.
Procesul de rectificare este unul necesar deoarece de-a lungul timpului s-a observat ca placile de gresie si de fainta in momentul arderii isi schimba dimensinea, rezultand neegalitatea acestora. Neegalitatea placilor duce la o imposibila ”mascare” a greselilor, iar cat o suprafata de lucru este mai mare, cu atat greselile vor fi mult mai greu de acoperit. Asadar s-a recurs la rectificarea acestora.
Rectificarea presupune slefuirea fiecarui colt al placilor, rezultand astfel un rezultat optim care sa nu gereze viitoare complicatii.
Gresia si faianta rectificata presupune un montaj diferit fata de celalte tipurie. Acestea detin necesitatea de a fi puse la o distanta de 1.5mm ceea ce va oferi un aspect putin mai neplacut spatiului ales. Estetica este foarte importanta, de aceea, daca vreti ca designul sa fie cat mai elegant si curat, optati pentru varianta de nerectificata, care presupune o tehnica de montaj diferita.
Gresia si faianta portenalata/glasurata
Placile portenalate fata de cele glasurate prezinta anumite diferente date chiar din fabricatie. Modul in care se fabrica acestea este diferit, asadar si tehinica de montaj presupune modificari si estetici noi.
Acestea sunt supuse unei temperaturi egale, insa prin urmarea descoperirii unei noi tehnici, una dintre fetele placilor a fost supusa unui grad de ”coacere” suplimentar, astfel incat s-a generat o suprafata neteda, lucioasa numita: glazura. Din momentul tinerii placii glazurate la o temperatura ridicata, acestea vor prezenta niste ”ramificatii” precum cele ale marmurei. Pe piata sunt o verietate de modele si de forme pe care le poti alege.
Gresia si faianta portenalata prezinta placi de doua tipuri: in masa si normala. Aceasta ”ramificare” a produslui este data doar de diferenta culorilor. Placa normala prezinta o o fata cu o textura uniforma, dorita, iar partea posterioara detine o culoare diferita(mai inchisa). Placile de faianta si de gresie in masa sunt alcatuite din aceeasi culoare atat anterior cat si posterior, rezultand o textura uniforma.
Cand aplicam gresia si faianta portenalata/glazurata?
Ambele tipuri de gresie si de faianta detin un aspect frumos, cochet si elegant, insa conform propriilor necesitati, este important sa va orientati viziunea asupra spatiului unde ati vrea sa aplicati placile. Pentru exterior este recomandat sa fie aplicate cele portenalate deoarce sunt mai rezinstente si fac fata socurilor. Acestea pot fi dispuse in spatii umede si ”circulate”, precum: baie, sufragerie, bucaterie, etc. (dar si cea glazurata isi face de asemenea foarte bine treaba in aceste locuri).
Varianta portenalata ofera si un aspect lucios pe cand cea glazurata detine o tenta de mat. La prima vedere cea portenalata iti poate fura privirea, insa in functie de necesitati si de sfaturile specialistilor acest aspect poate varia. Locurile unde sunt plasate fac din aceste 2 variante o mica, mare diferenta de care trebuie tinut cont.
In concluzie, sunt o multime de varietati de gresie si de faianta care se pot ridica asteptarilor fiecarui in parte. Consultarea propriei echipe de constructii si a specialistilor in domeniu va face ca rezultatul si aspectul casei tale, atat pe interior cat si pe exterior sa fie cel mult dorit.