Climeworks, o companie elvețiană specializată în tehnologia captării aerului cu dioxid de carbon, a activat recent comutatorul instalației sale directe de captare și stocare a carbonului (CCS) din Islanda.
Emily Rhode, de la Treehugger, un site web de sustenabilitate care raportează știri despre subiecte precum designul ecologic, case și grădini, a explicat ce presupune acest proces de captare directă a aerului și dacă funcționează.
Scriitoarea a descris procesul utilizat de Climeworks, unde ventilatoarele suflă aer pe un sorbent solid care absoarbe CO2. Când sorbentul a ajuns la capacitatea sa maximă de absorbție, este apoi sigilat din exterior și încălzit, eliberând dioxidul de carbon pe care l-a colectat. Cert este că această tehnologie funcționează, fiind utilizată de ani de zile în submarine și nave spațiale.
„Procesul de încălzire este incredibil de intensiv, deoarece necesită o temperatură chimică de 900 C (1.652 F) și respectiv 80 C la 120 C (176 F la 248 F). Cu excepția cazului în care o instalație de captare directă a aerului se bazează exclusiv pe energie regenerabilă pentru a produce căldură, aceasta folosește în continuare o cantitate de combustibil fosil, chiar dacă procesul este negativ la carbon în cele din urmă”, a spus Emily Rhode.
Acesta este motivul pentru care Islanda reprezintă locul ideal pentru a încerca acest lucru. Specialiștii se pot folosi de energia regenerabilă din centralele lor geotermale, cum ar fi centrala electrică Hellisheidi, situată la 24 km de Rekjavik, și de apa fierbinte pentru a încălzi absorbantul. Mai mult, Islanda prezintă un avantaj suplimentar prin faptul că s-a format din roci vulcanice precum bazaltul. Lucrând cu o altă companie, Carbfix, dioxidul de carbon concentrat este dizolvat în apa pompată adânc în pământ.
Cercetătorii și susținătorii acestor tehnologii de captare și stocare a carbonului sunt de părere că aceste soluții pot deveni un instrument major în lupta împotriva schimbărilor climatice. Cu toate acestea, criticii susțin că aceste demersurile sunt scumpă și ar fi nevoie de zeci de ani pentru a funcționa la scară largă.
Sursă: treehugger.com