Pentru a studia impactul luminii artificiale asupra populației de insecte, o echipă de cercetători de la UK Center for Ecology and Hydrology (UKCEH), care au petrecut trei ani studiind omizi de molii în sudul Angliei. Se pare că lumină artificială pe timp de noapte poate avea un impact asupra migrației faunei sălbatice.
„Poluarea luminoasă poate fi discutată mult, dar recent am început să înțelegem cât de dăunător poate fi pentru viața sălbatică. Un număr din ce în ce mai mare de studii arată că lumina artificială poate influența negativ plantele, păsările, liliecii și insecte etc”, a declarat unul dintre cercetătorii care au luat parte la studiu. Aceștia au descoperit că iluminatul artificial a redus numărul omizilor cu mai bine de o treime, iar toate zonele care au fost iluminate de cel puțin cinci ani aveau mai puține omizi.
De asemenea, cercetătorii au făcut un experiment în care au instalat iluminare temporară cu LED-uri pe o anumită porțiune de iarbă rurală care nu mai fusese iluminată până acum. Rezultatele au arătat felul în care comportamentul de hrănire a omizilor nocturne a fost perturbat. LED-urile albe influențează activitatea omizilor pe timp de noapte, dându-le impresia că nu s-a înnoptat.
Zonele afectate de iluminat continuă să crească, însă farurile nu sunt singura cauză a poluării luminoase. Rezultatele studiului pot ajuta la conștientizarea populației asupra conexiunii dintre lumina artificială și potențialele probleme cu viața sălbatică. Pentru persoanele care nu suportă insectele din jurul casei, LED-urile pot fi modalitatea mai ușoară de a le îndepărta. Cu cât forțați lungimile de undă albastră, cu atât îndepărtați mai repede insectele.
Sursă: treehugger.com