Fructele de soc sunt una dintre atracțiile principale din grădinile de toamnă. Chiar dacă nu cultivați soc, aceste fructe se pot găsi cu ușurință prin împrejurimi, mai ales de-a lungul căilor ferate. Sambucus nigra înflorește la începutul verii, apoi formează fructe care se coc începând cu luna august. Dacă nu folosiți boabele imediat, ideal ar fi să le păstrați la congelator, pentru a le putea folosi ulterior ca ingrediente pentru o serie de rețete delicioase. Iată câteva exemple pe care le puteți prepara cu încredere:
Tonic din fructe de soc
Dacă nu știați, boabele de soc au un conținut bogat de nutrienți. Puteți prepara un sirop simplu, amestecând aceste fructe delicioase cu miere, după gust. Puteți folosi și alte ingrediente sănătoase din grădină, pentru o băutură hrănitoare. Siropul poate fi folosit și la prepararea de cordialuri care, combinate cu alte siropuri de fructe, pot da savoare înghețatei. Puteți, de asemenea, să turnați amestecul peste tarte, plăcinte sau peste orice desert faceți în casă pentru cei dragi.
Gemuri și jeleuri de mere și soc
Fructele de soc funcționează foarte bine, atunci când sunt combinate cu mere sau chiar și cu pere. Aromele se completează reciproc, iar pectina din mere funcționează ca un întăritor pentru coagularea geamurilor și a jeleurilor. Pe lângă faptul că poți să faci dulcețuri și jeleuri dulci tradiționale, poți face plăcinte și tarte, în compoziția cărora poți să adaugi biscuiți și brânză.
Vin din fructe de soc
Dacă băutura este făcută corespunzător, această rețetă de vin din fructe de soc poate rivaliza cu multe mărci, inclusiv cu cele mai degustabile sortimente obținute din struguri. În plus, vei putea să te remarci, ocazional, cu ceva de-a dreptul rafinat. La fel ca strugurii, fructele de soc pot să difere de la an la an, însă dacă urmezi acești 7 pași, te vei bucura de o recoltă gustoasă:
1. Congelați boabele peste noapte, deoarece acest lucru împiedică tulpinile verzi să contribuie cu gustul amărui. 2. Puneți fructele de pădure în recipientul de fermentare și zdrobiți-le, storcând cât mai mult suc. 3. Se adaugă zahărul și se toarnă peste un litru de apă clocotită, amestecând până când zahărul s-a dizolvat complet. Adăugați restul de apă, acidul și nutrientul drojdiei. Verificați temperatura să fie sub 32°C înainte de a adăuga drojdia. 4. Se lasă să stea timp de 3-4 zile, astfel încât să poată avea loc o fermentație viguroasă. Turnați conținutul într-o damigeană și lăsați-l să stea timp de aproximativ o lună. 5. Sifonează-l într-un altă damigeană, lăsând drojdia în urmă. 6. Când dispozitivul de blocare nu mai clocotește, vinul tău gata să fie îmbuteliat. 7. Nu folosiți sticle cu șurub. Lăsați vinul să stea cel puțin o lună, dacă nu un an sau doi, înainte de a se bea.