Grădinarii folosesc o gamă variată de plante din propria grădină pentru a crea un nou timp de compost lichid care ajută florile să crească viguros. Astăzi, m-am gândit să vă împărtășesc câteva dintre plantele pe care aceștia le folosesc.
Descrise ca fiind „acumulatoare dinamice”, termenul se folosește mai mult în permacultură și se referă la capacitatea unei plante de a absorbi și stoca nutrienții și mineralele din sol în concentrații mai mari și mai biodisponibile. Pe scurt, există diferite tipuri de hrană lichidă, în funcție de materiale vegetale folosite. Prin adăugarea de apă, puteți menține plantele fertile, sănătoase și puternice.
Urzicile (Urtica dioica) sunt una dintre cele mai abundente „buruieni” din grădină, însă pentru mulți grădinari sunt cele mai utile plante. Le poți prepara în diferite rețete, le poți folosi pentru a împleti sfori, considerându-se, totodată, o binefacere pentru fauna sălbatică nativă. De asemenea, pot fi un ingredient ideal în hrana lichidă pentru plantele bogate în azot.
Urzicile bioacumulează o serie de alți nutrienți macro și micro. Cresc rapid și pot fi recoltate de mai multe ori pe parcursul sezonului de creștere. Dacă nu aveți urzici, există multe alte materiale care pot produce, de asemenea, o hrană lichidă pentru plante cu conținut ridicat de azot.
Consoleta este cea mai cunoscută plantă folosită în furajele lichide, renumită pentru capacitatea sa de a aduna potasiu și alți nutrienți din adâncul solului, cu rădăcinile sale lungi. Poate fi, la fel de bine, o hrană ideală pentru plantele fructifere, care necesită un aport de potasiu, însă cumulează proprietăți esențiale și pentru o serie diferită de plante.
O altă plantă care se găsește din abundență, cu rădăcini adânci, este păpădia (Taraxacum). Acestea contribuie cu un conținut bogat de potasiu și urme de alți nutrienți importanți pentru hrănirea altor plante. De obicei, acestea nu se folosesc singure, ci mai degrabă sunt adăugate într-o compoziție de uz general, împreună cu alte plante din grădină.
Sorilea este o planta perena cu radacini adanci, bogată în nutrienti, care poate fi completarea de care ai nevoie pentru o hrană lichidă. Cunoscută popular ca planta soricel, aceasta are un conținut bogat în fosfor, potasiu, cupru, sulf și o serie de alți nutrienți de care plantele au nevoie pentru a crește și a se dezvolta.
Sursă: treehugger.com